Bodzaszörp

Nálunk a bodzaszörppel kezdődik a befőzés-szezon. A virágot mindig a virágzás elején szedjük, mert akkor még sok virágpor van a virágokban, és nem tetves még annyira, és ha már a virágtányér megázott nem lesz olyan jó a szörp. A másik, mindig erdőből szedjük, régen kijártunk a szentendrei szigetre, de azt a bodzást 2-3 éve kivágták. Most hála a jó égnek olyan helyen lakunk, hogy az erdőben rengeteg a bodza, csak meg kell találni. A befőzés, és a virágszedés két ütemben zajlott, mert amikor az első adag készen lett, amit itt most majd leírok, akkor közölte a családi kupaktanács, hogy kevés lesz(23 l!). A végén 40 liter bodzaszörp készült.

Hozzávalók:

- kb. 40-50 kinyílt bodzavirág ( inkább több legyen, mint kevesebb)

Pihen a bodzaszörp a fazékban

Pihen a bodzaszörp a fazékban

- 20 kg cukor

- 18 liter víz

- 90 gr citromsav

- szalicil a tetejére

- 2 kg citrom

A cukorból és a vízből szirupot főztem, kb. 20 percig forraltam ( ez a művelet ilyen mennyiségnél 6-8 óra), hagytam kihűlni. Ezután ketté kellett mernem, mert a 30 literes lábosom csurig volt a sziruppal. Beleraktam a virágokat, a felkarikázott citromot, és a citromsavat. Egy napig hagytam állni, és amikor arra jártam kavartam rajta egyet.

Másnap leszűrve üvegekbe töltöttem, egy kicsi késhegynyi szalicilt raktam a tetejére és ment a pincébe. Olvastam valahol , hogy két celofán közé is rakhatjuk  a szalicilt, kipróbáltam egy- két üvegnél, de kis penészfoltok jelentek meg a tetején, ugyhogy egyenlőre hagytam. Amikor a szörpöt felbontjuk, a szalicil a tetején egy csomóban van és simán leönthető róla. Lehet kisebb mennyiséget is készíteni csak az arányokat kell tartani

This entry was posted in Receptek and tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>