Van nekem egy nagyon univerzális pogácsa receptem. Kb. másfél éve sütöttem először vendégeknek, bográcsgulyás mellé második fogásnak, azóta időről időre kiköveteli a család magának. Az eredeti recept 50 dkg liszttel készült, én már eleve a dupláját sütöm, mert a szimpla adagnak még kihűlni sincs ideje
Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg margarin
8 dkg élesztő ( ha nem tudok éppen mit csinálni a maradék élesztővel,l simán belevágom a két élesztőt)
2 dl tej (ez nem mindig kell teljesen, liszttől függ)
Kevés cukor
4 dl tejföl
2 tojás
Só
A cukros langyos tejben megfutattam az élesztőt, míg ő pöffeszkedett, kimértem a hozzávalókat. Az élesztős tejjel összegyúrva egy jól nyújtható masszává gyúrtam. Ha ez kész, pihentetni kell kb. 2 órát. Úgy 2-3 –szor át kell hajtogatni, amit az öregek tanácsára mindig ugyanabba az irányba teszek. Állítólag így lesz mindenféle tészta szép réteges. Utána kinyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Itt jön az, hogy meg lehet kenni tojással, lehet a tetejére szórni sajtot, szézám magot, de ilyesmivel csak akkor fárasztom magam, ha vendégvárós a pogácsa készül( ez a mostani, csak olyan anyúúúú süssél pogit volt)
Ezt a receptet azért szeretem, mert már hagytam ki belőle a tojást is egyszer, és finom lett, és egyszer a tejföl is kimaradt és egész jó lett úgy is, vagyis akárhogy igyekszem, még elrontanom se sikerült