Idén is elmúlt a karácsony, sütöttem rengeteget,készült megint bejgli is, mint tavaly. Évek óta a másik süti, amit karácsonykor megsütök, az a zserbó. Régen a nagyanyám készítette, és a családi ünnepek egyik fénypontja volt, amikor előkerült a kamrából, hogy van még ez is. Pár éve odaadta a receptet, amióta kiköltöztünk Csomádra, minimum egyszer megsütöm egy évben( néha húsvétkor is készül).Kellett pár év, amíg a dió-lekvár arányát eltaláltam, de már ez is megy! Idén megkaptam életem legnagyobb dicséretét is. Vittem karácsonyi ajándéknak egy ismerősömnek zserbót, láttam, hogy örül, de nem túl lelkes. Januárban is mentem hozzá, és mondja, hogy adjam meg már a zserbóm receptjét, mert Ő is sütött ( ezért nem volt lelkes), de az nem volt ilyen finom.
Szóval a recept:
Hozzávalók:
– 25dkg liszt 5 dkg cukorral összekeverve
– fél merőkanál tejben feloldott1/4 élesztő
– 1 tojás sárgája
– késhegynyi szódabikarbóna
– 15 dkg margarin
Töltelék:
-13dkg darált dió 10 dkg kristálycukorral elkeverve
– baracklekvár ( házi a legjobb, kb. fél üveg)
Csoki máz:
-1 nagy kanál kakaó
-2 nagy kanál cukor
-1 nagy kanál víz
-10 dkg margarin
A cukros lisztet a margarinnal elmorzsoltam, hozzáadtam az élesztős tejet, és a tojássárgáját, szódabikarbónát, és összedolgoztam. A tésztát 3 részre osztottam, egy kicsit alá liszteztem,és egész vékonyra kinyújtottam, ( késfok vastagságúra). Feltekertem a nyújtófára ,és mehetett a tepsibe, legalsó lapnak. Rákentem baracklekvárt, és a lekvárra rászórtam a cukros dió felét. Jöhetett a következő réteg tészta, megint lekvár és cukros dió, és végül az utolsó lap. Egy óra pihentetés után villával jól átszurkáltam, és mehetett a sütőbe, 180 fokra. Akkor jó, ha aranybarna a teteje. Időt azért nem tudok, mert én eleve 4-szeres adagot készítettem, és egyszerre dupla adag sült a sütőben.
Ha kihűlt teljesen, jöhet a csokimáz. A kakaót, cukrot, vizet óvatosan összefőztem, csak addig amíg összeolvad,( Nekem idén kívánt még egy kis vizet, de lehet ,hogy 4 adag miatt egy kicsit eltértem az arányoktól) apránként beleraktam a margarint, és melegen mehetett a zserbó tetejére. Simítás után, kell neki kb. fél –egy nap, amíg megszárad. Ez a legjobb máz, idén gondoltam egyszerűsítek, és vettem tortabevonót, hát át kellett húznom, ezzel a mázzal, mert semmi fénye nem lett.
Szóval négy adag készült, adtam ajándékba is, rokonaknak, de a nagyja a családom pocakjában landolt, és a karácsonyi vacsorakor fogyott el.